Przepis na masło konopne

12 października 2023

W miarę jak akceptacja medycznego stosowania marihuany rośnie, wiele osób odkrywa, że możliwe jest wykorzystanie tej rośliny w celach leczniczych w formie masła infuzowanego medyczną marihuaną. Takie zielone masełko jest znane również jako masło konopone, w języku angielskim również jako cannabutter, zaptar, magical butter, cannabolic. Masło to stanowi smaczną i wszechstronną alternatywę dla innych metod spożywania medycznej marihuany, takich jak palenie czy waporyzacja. W tym artykule przedstawimy proces przygotowywania masła konopnego, który pozwoli Wam cieszyć się korzyściami zdrowotnymi tej rośliny w bezpieczny i wygodny sposób.

Korzyści medycznej marihuany

Przed przejściem do procesu przygotowywania zielonego masła warto zrozumieć, dlaczego tak wielu pacjentów i opiekunów decyduje się na jej stosowanie. Medyczna marihuana zawiera substancje chemiczne, takie jak kannabinoidy, które mogą pomagać w łagodzeniu objawów wielu schorzeń, w tym bólu, nudności, stresu czy zaburzeń apetytu. Dla niektórych pacjentów jest to skuteczna alternatywa dla tradycyjnych leków farmaceutycznych.

Proces przygotowywania masła konopnego

Aby przygotować masło konopne z medycznej marihuany, potrzebujecie kilku podstawowych składników i narzędzi:

Składniki:

  1. 15g kwiatów zdekarboksylowanej medycznej marihuany
  2. 200g masła (najlepiej klarowanego)
  3. Woda

Narzędzia:

  1. Garnki
  2. Sitko lub gazę
  3. Miska
  4. Naczynie do przechowywania

Kroki:

  1. Rozdrobnijcie zdekarboksylowany susz na drobne kawałki. Możecie to zrobić ręcznie lub użyć młynka do ziół. Jeżeli używanie zdekarboksylowanego suszu z tego przepisu, kwiaty powinny już być wystarczająco rozdrobnione.

  2. W garnku na małym ogniu rozpuśćcie masło, dodajcie kawałki marihuany oraz wodę. Woda pomoże w regulacji temperatury i uniknięciu przypalania.

  3. Gotujcie mieszankę na małym ogniu przez około 2-3 godziny, stale mieszając. Upewnijcie się, że temperatura nie przekracza 100°C, aby uniknąć spalania kannabinoidów. W przypadku wyparowania wody – dolewamy ją, by uniknąć przypalelnia tłuszczu i materiału roślinnego

  4. Po upływie czasu, odcedźcie mieszankę przez sitko lub gaza do miski, aby oddzielić masło i wodę od części roślinnych

  5. Odstawcie miksturę masło do ostygnięcia.

  6. Po całkowitym ostygnięciu na powierzchni wody pojawi się warstwa masła o zielonym zabarwieniu – masełko delikatnie wyciągamy z wody, suszymy i wkładamy do docelowego pojemnika

  7. Magiczne masło najlepiej przechowywać w zamrażalce, z dala od dostępu dzieci.

Masło infuzowane medyczną marihuaną jest teraz gotowe do użycia. Możecie wykorzystywać je w gotowaniu lub jako dodatek do różnych potraw, takich jak ciastka, lody czy kanapki. Pamiętajcie, że dawkowanie powinno być kontrolowane, a efekty spożycia mogą być zróżnicowane w zależności od indywidualnej tolerancji i potrzeb medycznych.

Warto podkreślić, że legalność medycznej marihuany różni się w zależności od kraju więc zawsze warto poznać obowiązujące przepisy w swojej jurysdykcji przed rozpoczęciem procesu przygotowywania masła infuzowanego medyczną marihuaną. Warto również skonsultować się z lekarzem w celu uzyskania odpowiednich zaleceń dotyczących dawkowania i korzystania z medycznej marihuany w celach leczniczych.

 

Czy mogę przygotować masło konopne z suszu CBD/CBG?

Tak jest, jeśli korzystasz z suszu CBD pozyskanego z konopi włóknistych i masz zamiar przygotować własne masło, aby móc cieszyć się właściwościami CBD przyjmowanymi doustnie, to jest to całkowicie możliwe. Możesz śmiało użyć tego surowca do przygotowania masła lub innej infuzji. W rezultacie odczujesz wyłącznie korzystne działanie CBD, ponieważ susz dostępny bez recepty jest suplementem, który zawiera jedynie 0,3% THC (lub mniej) w suchej masie.

Sprawdź również